Kelkvelum uit de collectie van het Design Museum (Gent)
Het kelkvelum was gescheurd op de vouwlijnen en aan de hoeken, een deel van de decoratie lag los. Onder de scheuren werden bij een vorige herstelling strookjes zwarte stof genaaid. Het velum is gevoerd met een gele gestreepte stof die ook beschadigd was. ~ ➤ De voering werd losgemaakt van het velum. De stukjes zwarte stof en het stopwerk werden verwijderd. Het velum en de voering werden volledig ondersteund met een linnen stof geverfd in een aangepaste kleur. Losliggende elementen van de decoratie werden terug gefixeerd. Voering en velum werden terug aaneen genaaid.
(in samenwerking met Ann Lievens voor het Design Museum (Gent))
Vaandel: Toonkundig genootschap DE TOEKOMST te Baelen 1880
Het vaandel was erg vuil en het metaalborduurwerk gecorrodeerd. De losse draden van het blauwe schild werden gefixeerd met een dikke laag plakkaatverf. Het rode fluweel was erg beschadigd. De franje was vooral beschadigd aan de onderste tip. De voering was te klein en zorgde voor vervormingen in het fluweel. Het originele sluitsysteem, om het vaandel ruitvormig te presenteren, was verdwenen en vervangen door ringen en drukknopen die extra schade veroorzaakten. ~ ➤ De voering werd verwijderd. Voor- en achterzijde van het vaandel werden gestofzuigd. De verflaag van het schild werd verwijderd door voorzichtig bevochtigen en het steeds wegdeppen van de opgeloste verf. Er wordt een extra steunvoering onder het vaandel geplaatst omdat de originele steunvoering haar stevigheid heeft verloren en het zware borduurwerk onvoldoende kon dragen. De losse blauwe draden van het schild en de contourdraden werden gefixeerd met tweedraadszijde. Tussen het beschadigde fluweel en de originele steunvoering werden stukken rood linnen geschoven en gefixeerd met spansteken. De franjeboord werd terug vast genaaid en er werd een nieuwe voering voorzien met striklinten.
(In opdracht van Ann Lievens)
Conservatie kerktextiel van de Noorderkempen
Baldakijn van het Heilig Sacrament (Hoogstraten)
Baldakijn in goudlaken met borduurwerk. Het goudlaken was op vele plaatsen beschadigd en hier en daar lag borduurwerk los. ~ ➤ Het goudlaken werd gefixeerd op steunweefsel, geverfd in een aangepaste kleur, die tussen het goudlaken en de witte katoenen tussenvoering geschoven werd. Het losliggende borduurwerk werd terug gefixeerd.
Vaandel van Sinte Begga uit de Begijnhofkerk van Hoogstraten
(Conservatieproject in samenwerking met Joke Vandermeersch en Ann Lievens)
Conservatie textiel uit het Teseum in Tongeren
Vaandel Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren
(Eén van de stukken uit het conservatieproject ‘Het textiel van het Teseum in Tongeren’ in samenwerking met Joke Vandermeersch en Ann Lievens)